Miecznikowska-Jerzak, Justyna2023-03-062023-03-062022Rocznik Integracji Europejskiej, 16/2022, s. 265-283.1899-6256Xhttps://hdl.handle.net/10593/27208Celem artykułu jest przedstawienie stanu obecnego rolnictwa ekologicznego w Polsce na tle innych państw członkowskich UE oraz wskazanie perspektyw rozwoju produkcji ekologicznej w kontekście promowanych w ramach Europejskiego Zielonego Ładu zmian w rolnictwie. W 2020 roku udział rolnictwa ekologicznego w powierzchni użytków rolnych w Polsce wyniósł 3,5% (przy średniej wynoszącej w UE 8,5%) zaś udział gospodarstw ekologicznych w ogóle gospodarstw rolnych liczył jedynie 1,4%. Od 2014 roku można zaobserwować w Polsce spadek zarówno powierzchni przeznaczonej pod ekologiczną produkcję, jak i liczby ekologicznych gospodarstw rolnych. Jest to trend odwrotny od tego jaki był oczekiwany oraz wspierany w ramach Wspólnej Polityki Rolnej. Przyjęta hipoteza badawcza zakłada, że trudności związane z ekologizacją produkcji rolnej są pochodną sytuacji gospodarczo-społecznej, w tym siły nabywczej konsumentów na rynku żywności ekologicznej w Polsce oraz kondycji rolnictwa. W artykule wyjaśniono w oparciu o unijne i krajowe akty prawne zasady produkcji ekologicznej. Następnie omówiono i porównano sytuację produkcyjno-ekonomiczną gospodarstw ekologicznych w Polsce i w UE, korzystając z danych statystycznych z lat 2004–2020. Przeanalizowano unijne strategie i krajowe plany nawołujące do intensyfikacji działań na rzecz rolnictwa ekologicznego. W podsumowaniu wskazano mocne i słabe strony oraz wyzwania i szanse stające przed ekologicznym rolnictwem w Polsce.The purpose of this article is to discuss the main objectives of the European Green Deal for agriculture and present the perspectives on the development of organic production in Poland. In 2020 the share of organic farming in agricultural areas in Poland was 3.5% (with an EU average of 8.5%), while organic farms accounted for only 1,4% of all farms in Poland. Since 2014, Poland has seen a decrease in the area intended for organic production as well as a drop in the number of organic farms. This is the opposite trend to what was expected and supported by the Common Agricultural Policy. The research hypothesis assumed proposes that the difficulties related to the greening of farming are a consequence of the socio-economic condition, consumers’ purchasing power on the organic foods market and the state of farming in Poland. Based on the EU and domestic law, the article explains the principles of organic farming. Further, using statistical data for the years 2004–2020, it discusses and compares the production and economic situation of organic farms in Poland and the EU. It analyses the EU strategies and national plans calling for more action on organic farming. The summary indicates the strengths and weaknesses as well as challenges and opportunities facing organic farming in Poland.polinfo:eu-repo/semantics/openAccessEuropejski Zielony ŁadUnia Europejskarolnictwo ekologicznegospodarstwo ekologicznePolskaEuropean Green DealEuropean Unionorganic farmingorganic farmPolandStan i perspektywy rolnictwa ekologicznego w Polsce – ocena wyzwań i szans wdrażania Europejskiego Zielonego Ładu w rolnictwieThe status and prospects of organic farming in Poland – assessment of challenges and opportunities for the implementation of the European Green Deal for agricultureArtykułhttps://doi.org/10.14746/rie.2022.16.16