Strajk generalny jako rewolucja. Luksemburg, Sorel i współczesne projekty polityki radykalnej - Laskowski, Piotr (Międzywydziałowa „Pracownia Pytań Granicznych” UAM, 2012)
Analizy strajku powszechnego, podejmowane po roku 1905 przez Różę Luksemburg i Georgesa Sorela, przyniosły zatarcie dotąd wyraźnych granic oddzielających klasyczny anarchizm od ortodoksyjnego marksizmu. Przedstawiona przez nich wizja spontanicznego rewolucyjnego ruchu mas napędzała działania „nowej lewicy” lat sześćdziesiątych, stając się zarazem punktem wyjścia dla refleksji nad pojęciem „klasy”, „świadomości”, jak również nad zagadnieniem rewolucyjnej organizacji politycznej. W latach osiemdziesiątych ku dziedzictwu Luksemburg i Sorela zwrócili się Chantal Mouffe i Ernesto Laclau, próbujący zmierzyć się z głębokim kryzysem lewicy. Celem tego tekstu jest ponowna lektura propozycji Luksemburg i Sorela oraz niektórych ich interpretacji, w kontekście trzech strategii rewolucyjnych formułowanych współcześnie – praktyki ruchu alterglobalistycznego i zapatystowskiego, uniwersalizmu Alaina Badiou, wreszcie propozycji Giorgio Agambena.
General Strike as Revolution. Luxemburg, Sorel, and Ideas of Contemporary Radical Politics
Keywords: Róża Luksemburg; Ernesto Laclau; strajk powszechny; Georges Sorel; Alain Badiou; Giorgio Agamben; anarchizm; operaismo; klasa