Wysokość wskaźnika PKB a poziom szczęśliwości obywateli - Hajder, Krzysztof; Górny, Maciej (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM w Poznaniu, 2019)
Poziom życia obywateli poszczególnych państw świata utożsamiany jest najczęściej z wysokością produktu krajowego brutto w ujęciu nominalnym oraz per capita. W przestrzeni publicznej natomiast mówi się o rozwoju „społeczno-go¬spodarczym” mającym mieć odbicie w powyżej wymienionych wskaźnikach gospo¬darczych. Przekonanie o uniwersalności tych mierników, a także zrównywanie roz¬woju społecznego z gospodarczym staje się coraz częstszą podstawą zarzutów wobec miernika PKB. Jaka jest jednak prawdziwa relacja PKB do poziomu szczęśliwości obywateli? Zagadnienie to stanowi przedmiot rozważań autorów.

The standard of living of the citizens of different countries is mostly identified with the level of gross domestic product (GDP), nominal and per capita. In the public sphere, on the other hand, there is talk of ‘socio-economic’ development, supposedly reflected in the economic indicators mentioned above. The conviction of the universality of these two measures, as well as the equalization of social and economic development, is becoming an increasingly frequent basis for the criticism of GDP as a measure of national wellbeing. However, what is the true relationship between GDP and level of citizens’ happiness? This issue is considered by the authors.
GDP and citizens’ happiness
Keywords: PKB; PKB per capita; Światowy Raport Szczęścia; szczęście; rozwój; World Happiness Report; happiness; development