Polityka zagraniczna Chin wobec państw Europy Środkowo-Wschodniej po 1949 r. - Feng, Ping (My University, 2022)
Rozprawa odnosi się do chińskiej polityki zagranicznej wobec państw Europy Środkowo-Wschodniej po 1949 roku. Teoria konstruktywizmu jest używana do analizy tożsamości Chin oraz ewolucji tożsamości Chin po 1949 roku. Poprzez analizę kształtowania tożsamości Chin, praca głównie omawia wpływ chińskiej tożsamości na chińską politykę zagraniczną wobec państw Europy Środkowo-Wschodniej. Rozprawa wykorzystuje analizę komparatystyczną do porównywania chińskiej polityki zagranicznej z państwami Europy Środkowo-Wschodniej w sześciu różnych okresach chińskiego kierownictwa politycznego tj., lata 1949-1978, 1978-1990, 1990- 1995, 1995-2003, 2003-2010, 2010-obecnie w aspekcie politycznym, gospodarczym i kulturnym. Głównym celem badań jest ustalenie, przyczyn wewnętrznych i zewnętrznych oraz skutków dywersyfikacji w polityce zagranicznej Chin wobec państw Europy.

The thesis is about China’s foreign policy towards Central Eastern European states after 1949. The constructivism is used as the theory to analyse China’s identity, and evolution of China’s identity after 1949. Through elaborating China’s identity, the thesis mainly discuss the influence of China’s identity towards China’s foreign policy towards Central Eastern European states. The thesis use comparative analysis to compare China’s foreign policy towards Central Eastern European states in six different period, 1949-1978, 1978-1990,1990-1995, 1995-2003, 2003-2010, 2010-present in the aspects of politics, economy, and culture. The main purpose of research is to find out why there is a difference of China’s foreign policy towards Central Eastern European States, and what is the outcome of such difference.
China’s Foreign Policy towards Central Eastern European states after 1949
Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa
Keywords: Chiny; China; państwa Europy Środkowo-Wschodniej; Central Eastern European States; foreign policy; polityka zagraniczna; identity; tożsamość; constructivism; konstruktywizm