Female terrorism w Stanach Zjednoczonych - Zięba, Aleksandra (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2014)
Zasadniczym tematem artykułu jest problem terroryzmu wewnętrznego z udziałem kobiet (female terrorism) w Stanach Zjednoczonych. Dodatkowo poruszono kwestie związane z próbą znalezienia odpowiedzi na pytania, czy system przeciwdziałania terroryzmowi powinien uwzględniać specyfikę płci członków organizacji terrorystycznych oraz czy wzrastające zagrożenie terroryzmem kobiecym może być jednym z katalizatorów zmian instytucjonalno-prawnych. Celem scharakteryzowania zjawiska ukazano równie¿ rozwój terroryzmu kobiecego w innych regionach świata.

The paper presents the issue of female terrorism, focusing primarily on selected examples in the United States. It additionally discusses the issues related to the attempt to answer the question of whether a system of counter-terrorism should take into account the gender of members of terrorist organizations, and whether the increasing threat of female terrorism may be one of the catalysts behind institutional and legal changes. Furthermore, the development of female terrorism in other regions of the world is analyzed.
The faces of modern female terrorism on the example of internal terrorism in the United States
Keywords: terroryzm; terroryzm kobiet; zwalczanie terroryzmu; USA; WASP; dżihad; terrorism; female terrorism; counter-terrorism; USA; WASP; jihad