Propozycja rozróżnienia teoretycznego kategorii estymy i szacunku - Modrzyk, Ariel (Wydział Prawa i Administracji UAM, 2011)
Poniższy tekst odnosi się do debat dotyczących sporów teoretycznych i definicyjnych o znaczenie kategorii szacunku i estymy. Autor porównuje koncepcję prestiżu Henryka Domańskiego i teorie uznania Axela Honnetha zarówno w wymiarze normatywnym, jak i tym dotyczącym badań empirycznych. Autor konkluduje, że założenia normatywne i definicje teoretyczne kategorii estymy i szacunku są bardziej przekonujące i wyszukane pod względem teoretycznym w teorii uznania Axela Honnetha.

*This paper refers to the debates concerning the theoretical and definitional controversies about the meaning of the categories of respect and esteem. The author compares Henryk Doman´ ski’s conception of prestige and Axel Honneth’s theory of recognition in the normative and empirical research dimensions. He then concludes that the normative assumptions and the theoretical definitions of the categories of esteem and respect are more convincing in Axel Honneth’s theory of recognition.
A proposal to differentiate the categories of respect and esteem
Keywords: szacunek; respect; estyma; esteem; prestiż; prestige; uznanie; recognition; Honneth Axel; Domański Henryk; badania empiryczne a założenia normatywne; empirical research and normative assumptions