Na marginesie ponownego wydania pracy Pawła Edwarda Frankiewicza Osieczna w walce o niepodległość - Michalski, Maciej (Oficyna Wydawnicza Garamond, 2018)
Tekst jest wprowadzeniem do reprintu pracy P.E. Frankiewicza, Osieczna w walce o niepodległość. Zawiera pierwszą obszerniejszą biografię autora, krytyczną analizę treści książki oraz bibliografię P.E. Frankiewicza
Keywords: Paweł Edward Frankiewicz; biografia; Osieczna; niepodległość; klasztor franciszkanów w Osiecznej; franciszkanie