Muzykoterapia w procesie wspierania rozwoju poznawczego i sensomotorycznego dzieci z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim - Myśliński, Damian (My University, 2022)
Dysertacja niniejsza jest próbą określenia wpływu muzykoterapii na umiejętności sensomotoryczne, komunikacyjne i kognitywne dzieci z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim. Część teoretyczna pracy stanowi analizę funkcjonowania sensomotorycznego i poznawczego dziecka w kontekście niepełnoprawności intelektualnej. Przedstawienie niezbędnych definicji z zakresu niepełnosprawności intelektualnej, opis działalności edukacyjnej i społecznej oraz wskazanie koniecznego wsparcia stanowi podstawę do poszukiwania sposobów pomocy dzieciom z niepełnosprawnością intelektualną. Autor ukierunkowuje te poszukiwania na szeroko ujęte propozycje z zakresu pedagogiki specjalnej, dokonując charakterystyki szeregu koncepcji terapeutycznych, które zastosować można w pracy z dziećmi z niepełnosprawnością intelektualną. W szczególny sposób opisana została jedna z nich – muzykoterapia. W kolejnych rozważaniach autor przedstawia metodologiczne założenia badań własnych. Badania te opierały się na eksperymencie pedagogicznym. Wśród dzieci z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim biorących udział w badaniu przeprowadzono standaryzowane testy określające poziom umiejętności sensomotorycznych, komunikacyjnych i kognitywnych (nad rzetelnością ich realizacji nadzór sprawował każdorazowo sędzia kompetentny – dyplomowany fizjoterapeuta, logopeda i psycholog), następnie wprowadzono zmienną niezależną – zajęcia muzykoterapeutyczne (przeprowadzane dwa razy w tygodniu). Po czterech tygodniach zajęć ponownie przeprowadzono testy dla określenia wpływu terapii muzyką na wskazane umiejętności. Obok eksperymentu przeprowadzono również badania sondażowe – dla scharakteryzowania zasięgu wsparcia muzykoterapeutycznego w polskich szkołach kształcących dzieci z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim. Analiza wyników zebranych w przeprowadzonym projekcie badawczym stanowi treść ostatniego rozdziału. Znajduje się tam również rekomendacja włączania elementów terapii muzyką do działalności edukacyjnej i terapeutycznej dzieci z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim.
Music therapy in the process of supporting cognitive and sensorimotor development of children with mild intellectual disabilities
Wydział Studiów Edukacyjnych
Keywords: pedagogika specjalna; niepełnosprawność intelektualna; muzykoterapia; special education; intellectual disability; music therapy