Misja ‘mama’. Wyzwania i trudności - Włodarczyk, Ewa (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2017)
Macierzyństwo zawsze będzie wyjątkowe, a tę wyjątkowość wzmacnia i pogłębia specyfika pełnienia roli macierzyńskiej oraz jej konsekwencje, tak dla dziecka/dzieci, jak i dla podejmującej ją kobiety. W artykule tym, w pierwszej jego części, podkreślony został przełomowy charakter narodzin dziecka oraz stresogenność doświadczania macierzyństwa, środkowa część jest swoistym dytyrambem na cześć matek, natomiast w ostatniej wskazano na zderzenie sielankowości przydawanej macierzyństwu z realnymi obrazami macierzyństwa dalekiego od idylli.
Keywords: macierzyństwo; matka; rodzicielstwo; rola matki