On (De)constructing Corporate Identity An Ecolinguistic Approach - Wąsikiewicz-Firlej, Emilia (Wydawnictwo Naukowe Uniwerstetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2017)
Niniejszą monografię poświęcono zagadnieniom tożsamości, dyskursu, ideologii i ekologii w odniesieniu do komunikacji korporacyjnej. Jej głównym celem jest dekonstrukcja mechanizmów kształtowania tożsamości korporacyjnej poprzez dyskurs z perspektywy ekolingwistycznej. Wybór paradygmatu ekolingwistycznego motywowany był założeniem, że wszelka działalność człowieka ma nie tylko wymiar społeczno-kulturowy czy ekonomiczny, ale również ekologiczny (cf. Stibbe, 2010; Biersack, 2006). Widoczne jest to szczególnie wyraźnie we współczesnym dyskursie korporacyjnym, w którym w ostatnich latach punkt ciężkości przesunął się w kierunku większej wrażliwości społecznej i ekologicznej, kosztem dominującego wcześniej neoliberalizmu (Holborow, 2012; Jonker i Marberg, 2007).
Keywords: tożsamość; dyskurs; ideologia i ekologia; komunikacja korporacyjna