Konspiracja i podziemie zbrojne w Wielkopolsce 1945-1949. Powstanie, rozwój i rozbicie przez aparat bezpieczeństwa - Haszyńska, Sabina (My University, 2015)
Praca poświęcona jest początkom i rozwojowi antykomunistycznej partyzantki i antykomunistycznych organizacji konspiracyjnych działających na terenie Wielkopolski w latach 1945-1948. W pracy skupiono się nad motywami powstania antykomunistycznego ruchu oraz sposobami jego likwidacji przez polski (i radziecki) aparat bezpieczeństwa. Pierwsze dwa rozdziały pracy poświęcone zostały zagadnieniom ogólnym – czyli omówieniu sytuacji polit.-społecznej w Wielkopolsce, scharakteryzowaniu organów represji i opisaniu metod ich działania, opisania roli i znaczenia amnestii w „rozładowaniu” antykomunistycznego podziemia. Rozdziały 3-5 poświęcone zostały omówieniu najważniejszych organizacji i oddziałów zbrojnych, jak: Wielkopolska Samodzielna Grupa Ochotnicza „Warta”, Zrzeszenie „Wolność i Niezawisłość” Obszar Zachodni, Armia Polska tworzona przez obóz narodowy, Konspiracyjne Wojsko Polskie, a także oddziałów zbrojnych dowodzonych przez „Murata”, „Otta”, „Błyska”, „Rudego”, „Bora”. Pracę kończy epilog, w którym główny wątek rozważań dotyczy miejsc kaźni i wykonywanych wyroków śmierci na antykomunistycznych działaczach. Praca oparta jest szerokim materiale źródłowym i bibliograficznym.

The doctorate raises the issue of the anty-communist underground and anty-communist guerilla in Wielkopolska 1945-1949. The doctorate describes the motivation of the soldiers Home Army, the conditions and results anty-communist guerilla in Wielkopolska.
Anty-communist underground and anty-communist guerilla in Wielkopolska 1945-1949. Rise, evolution and liquidation by the Security Force
Wydział Historyczny
Keywords: komunizm; amnestia; podziemie antykomunistyczne; partyzantka antykomunistyczna; communism; amnesty; anty-communist underground; anty-communist guerilla