Logistyczne aspekty wykorzystania uzbrojenia i sprzętu przejętego przez talibów po wycofaniu wojsk USA z Afganistanu - Skarżyński, Mirosław (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2024)
Podmiotem badań są talibowie, zaś przedmiotem – ich zdolności utrzymania w sprawności bojowej uzbrojenia i sprzętu wojskowego do skutecznej realizacji interesów Islamskiego Emiratu Afganistanu. Celem badań jest analiza uwarunkowań logistycznych wykorzystania nowych środków walki przez talibów w środowisku operacyjnym regionu. Osiągnięcie celu badań sprowadza się do uzyskania odpowiedzi na następujące szczegółowe pytania badawcze: jakie uzbrojenie i sprzęt afgańskich sił zbrojnych przejęli talibowie?, co charakteryzuje ważniejsze modele?, w jakim stanie jest przejęta broń?, co jest niezbędne do eksploatacji posiadanego uzbrojenia i sprzętu?, czy talibowie mają kompetencje do obsługiwania współczesnej techniki wojskowej? czy dysponują odpowiednim zapleczem warsztatowym i zapasami materiałów eksploatacyjnych?, czy są zdolni skutecznie wykorzystać nowe środki walki? do realizacji jakich zadań mogą być one zastosowane? Hipotetycznie można przyjąć, że przejęte zasoby są wystarczające do stworzenia dość dobrze uzbrojonych i wyposażonych jednostek lekkiej piechoty zdolnych do skutecznych działań w terenie górzystym, jednak posiadane możliwości logistyczne nie gwarantują wykorzystania przeważającej części sprzętu do realizacji zarówno działań ofensywnych, jak i defensywnych. Do zrealizowania celu badawczego wykorzystano metodę analizy do podzielenia problemów badawczych na elementy składowe i odrębnego ich zbadania, syntezy w celu całościowego ujęcia rezultatów badań oraz wnioskowania niezbędnego do podsumowania rozważań. The article indicates the military technique taken over by the Taliban after the disintegration of the Afghan Armed Forces and the withdrawal of U.S. troops. The characteristics of certain means of combat are presented. The logistical conditions for the combat use of new weapons and military equipment by the army of the Islamic Emirate of Afghanistan are considered. The internal and external threats generated by rearmed Taliban has been estimated. The results of the conducted research are summarized.
Logistical aspects of the use of armament and equipment seized by the Taliban after the withdrawal of U.S. troops from Afghanistan
Keywords: talibowie; uzbrojenie i sprzęt wojskowy; logistyka; zagrożenia wewnętrzne i zewnętrzne; Taliban; armament and military equipment; logistics; internal and external threats