Translacyjne problemy wyrażania modalności deontycznej w tekstach aktów normatywnych w języku polskim, angielskim i greckim - Gortych, Karolina; Matulewska, Aleksandra (Zakład Graficzny Uniwersytetu Warszawskiego, 2009)
Artykuł dotyczy problemów przekładu prawniczego. Autorki koncentrują się na analizie środków służących do wyrażania modalności deontycznej (nakazu, zakazu i przyzwolenia) w aktach normatywnych w polskim, angielskim i greckim języku prawnym. W wyniku analizy wyodrębnione zostały istotne z punktu widzenie tłumacza podznaczenie nakazy, zakazu i przyzwolenia. W podsumowaniu autorki przedstawiają propozycje przekładu środków wyrażających modalność deontyczną w oparciu o ustalone translacyjne ekwiwalenty dynamiczne.
Keywords: Modalność deontyczna; jezyk prawny; przekład prawniczy; jezyk polski; jezyk grecki; jezyk angielski; nakaz; zakaz; przyzwolenie