IDENTYFIKACJA OBIEKTÓW ARCHEOLOGICZNYCH PRZY WYKORZYSTANIU GEORADARU (GPR) – ŚREDNIOWIECZNE MIASTO SZAMOTUŁY - Kijowski, Andrzej; Słowik, Marcin; Rączkowski, Włodzimierz (My University, 2009)
W 2006 roku odkryto miejsce lokacji średniowiecznego miasta (Szamotuły). Ślady tego miasta zidentyfikowano dzięki rekonesansowi lotniczemu. To unikatowe znalezisko zostało objęte ochroną konserwatorską i dzięki temu możliwe tam jest prowadzenie tylko badań nieinwazyjnych. Te nieinwazyjne badania polegają na cyklicznym rekonesansie lotniczym oraz pozyskiwaniu nowych danych przy pomocy metod teledetekcyjnych, takich jak: metoda geomagnetyczna czy elektrooporowa. Każda z metod dostarcza informacji o innych aspektach zachowanych obiektów archeologicznych. W niniejszym tekście zaprezentowane zostały wyniki pilotażowego rozpoznania stanowiska przy pomocy metody georadarowej. Wyniki zostały skonfrontowane z interpretacją zrektyfikowanych zdjęć lotniczych. Pozytywny wynik testu pozwala planować takie rozpoznanie metodą georadarową, które da tomograficzny obraz średniowiecznego miasta.
THE APPLICATION OF GROUND PENETRATING RADAR IN THE IDENTIFICATION OF ARCHAEOLOGICAL STRUCTURES – A MEDIEVAL TOWN OF SZAMOTUŁY
Keywords: georadar; archeologia nieinwazyjna; Szamotuły; rekonesans lotniczy