"Wartki nurt rzeki" – idee hermeneutyki radykalnej w twórczości Władimira Makanina oraz mikropowieści "Za późno" i "Utrata" Władimira Makanina - Tyczko, Krzysztof (Wydawnictwo Rys, 2020)
W pierwszej części książki autor porównuje twórczość Władimira Makanina z ideami hermeneutyki radykalnej Johna Caputo i Gianni Vattimo. Część druga zawiera tłumaczenia na język polski dwóch mikropowieści Władimira Makanina – „Za późno” (ros. „Отставший”) i „Utrata” (ros. „Утрата”).

In the first part of the book, the author compares the works of Vladimir Makanin with the ideas of radical hermeneutics by John Caputo and Gianni Vattimo. The second part contains translations into Polish of two tales by Vladimir Makanin – „Za późno” („Too late”, in Russian „Отставший”) and „Utrata” („The Loss”).
Keywords: Władimir Makanin; literatura rosyjska; utrata; czas; filozofia; hermeneutyka; John Caputo; John Caputo; Vladimir Makanin; Russian literature; the loss; the time; philosophy; hermeneutics; John Caputo; Gianni Vattimo; translation