Czy Polacy są za uniwersalizmem świadczeń – badanie społeczności lokalnej po wprowadzeniu Programu "Rodzina 500 Plus". Raport z badań – region koniński - Nowiak, Wojciech (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2021)
Od 2016 roku realizowany jest w Polsce program „Rodzina 500 Plus”, stanowiący istotny element polityki rodzinnej. W artykule przedstawiono wyniki badania, dotyczącego stosunku wyodrębnionej grupy mieszkańców do programu oraz stopnia poparcia dla jego uniwersalnego charakteru, na poszczególnych etapach realizacji. Pierwsze badanie nastąpiło po prawie roku funkcjonowania programu. Jego celem była wstępna ocena dotycząca realnego odbioru przez społeczeństwo pierwszych miesięcy realizacji Programu 500+, zarówno z punktu widzenia beneficjentów, jak i obserwatorów. Badanie z roku 2017 pozwoliło na szczegółową analizę, ocenę z punktu widzenia uniwersalnego charakteru świadczeń, stopnia akceptacji programu oraz postulowanych zmian. Studia zostały przeprowadzone metodą wywiadów bezpośrednich. We wszystkich badanych grupach widoczny jest brak zrozumienia i akceptacji uniwersalnego charakteru świadczenia. Badania z roku 2017 ukazują krytyczne wnioski wszystkich grup do uniwersalnych rozwiązań o charakterze pieniężnym, mankamenty tej formy są widoczne na konkretnych przykładach.

New solutions in the field of childecare benefits under the age 18 were introduced in Poland in 2016. This article, based on survey conducted among citiziens of wielkopolska region. The results of the research presented in this article indicate growing public confidence in the “Family 500 plus” program. The lack of acceptance for universal solutions persists all the time. A significant part of the respondents consider that benefits should be directed only to the poorest families.
Do Poles support universal benefits – research on the local community after the introduction of the "500 Plus Family" program. Research report – Konin region
Keywords: polityka rodzinna; świadczenia uniwersalne; bezpieczeństwo społeczne; Program 500+; family; family policy; childcare benefits; "family 500 plus" program