Masturbacja w świetle katolickiego spojrzenia na ludzką płciowość - Bohdanowicz, Andrzej (Wydział Teologiczny, UAM, 2012)
Masturbacja jako zagadnienie naukowe nadal budzi kontrowersje. Autor niniejszego artykułu prezentuje ten temat w szerokim kontekście współczesnej psychologii, pedagogiki i innych dyscyplin wiedzy zajmujących się ludzką egzystencją. Moralny wymiar masturbacji musi być rozpatrywany świetle problematyki ludzkiego bycia, ponieważ tylko w takiej perspektywie można stworzyć uzasadnioną opinię o tej delikatnej kwestii.

Masturbation is still a controversial issue among researchers. The author shows that modern psychology, pedagogy and other disciplines dealing with the human being try to perceive masturbation in a wider, anthropological context. Therefore, moral assessment of masturbation has to based on a comprehensive approach to the human being, because only in such a perspective one can form justifiable judgments on such delicate matters.
Masturbation in the Context of Catholic View on Human Sexuality
Keywords: płciowość człowieka; human sexuality; masturbacja; masturbation; antropologia; anthropology; moralny wymiar masturbacji; moral assessment of masturbation; terapia proponowana uzależnionym od masturbacji; therapy offered to masturbation addicts