Miejsce i rola mediów lokalnych we współczesnym społeczeństwie informacyjnym - Kowalczyk, Ryszard (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM w Poznaniu, 2011)
Autor podejmuje problematykę usytuowania mediów lokalnych w miejscowym układzie informacyjnym. Zagadnienie to rozważa w perspektywie medioznawczej, odwołując się do wyników badań, jakie podejmowano w mijającym dwudziestoleciu, czyli po 1989 roku. Celem artykułu jest przedstawienie wybranych obszarów analizy mediów lokalnych jako ważnego uczestnika dialogu i forum wymiany argumentów w lokalnym systemie informacyjnym. Autor zwraca uwagę na konsekwencje społeczne i polityczne dwóch zasadniczych paradygmatów funkcjonowania mediów lokalnych, a mianowicie wolności słowa i odpowiedzialności za słowo, rozważanych nie tylko w perspektywie realizacji prawa dostępu do informacji, ale również w perspektywie społecznej odpowiedzialności mediów za rozpowszechniane informacje.
The Position and Role of Local Media in the Modern Information Society
Keywords: Media lokalne; Społeczeństwo informacyjne