Obraz dziecka niepełnosprawnego w optyce korczakowskiej - Buchnat, Marzena (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2013)
Pamiętnik J.Korczaka to przenikające się płaszczyzny wydarzeń tworzące jednak spójny obraz filozofii autora. W przesłaniu tym można się doszukać wskazówek do godnego traktowania osób "innych". O takiej inności możemy też mówić w odniesieniu do dziecka z niepełnosprawnością. Korczak wyraźnie wskazuje nam drogę odpowiedzialności człowieka za kontekst społecznego wykluczania lub włączenia poszczególnych członków społeczeństwa w tym również osób z niepełnosprawnością.
Keywords: dziecko z niepełnosparwnością intelektualną; godność; pozycja społeczna; tożsamość