Slovak Republic’s accession to the European Union - Żarna, Krzysztof (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2018)
The article is based on the assumption that the politics of Vladimir Mečiar, in particular human rights breaches, negatively inluenced the process of Slovakia’s accession to the European Union. Another hypothesis is that in comparison to other countries of Central Europe, Slovak political parties reached a national consensus concerning accession to the European Union.

Niniejszy artykuł opiera się na założeniu, że polityka rządu Vladimira Mečiara, w szczególności liczne przypadki naruszeń praw człowieka, negatywnie wpłynęła na proces przystąpienia Republiki Słowackiej do Unii Europejskiej. W porównaniu z innymi państwami regionu Europy Środkowej, w przypadku słowackich partii politycznych osiągnęły one narodowy konsensus dotyczący przystąpienia do Unii Europejskiej.
Przystąpienie Słowacji do Unii Europejskiej
Keywords: European Union; human rights; Slovakia; Vladimír Mečiar; Mikulaš Dzurinda; Unia Europejska; prawa człowieka; Słowacja; Vladimír Mečiar; Mikulaš Dzurinda