Wielozadaniowość dziennikarzy jako strategia uprawiania zawodu w czasach ponowoczesnych - Mielcarek-Badziak, Małgorzata (My University, 2023)
Celem dysertacji jest analiza przemian, jakie dokonały się w ponowoczesnym środowisku mediów masowych, jak wpłynęły one na praktykę wykonywania zawodu dziennikarza. Osadzenie opisywanego problemu w okresie ponowoczesności jest istotne ze względu na powiązaną z nią charakterystykę modyfikacji informacji i procesu pozyskiwania wiedzy. Pozostało to nie bez znaczenia dla sposobu funkcjonowania całych redakcji i indywidualnych dziennikarzy. Autorka niniejszej dysertacji, jako aktywna dziennikarka, obserwuje niniejsze zmiany z pozycji ich uczestnika, sama doświadcza nieustannych przeobrażeń zadań stawianych przed przedstawicielami zawodu. W obliczu konwergencji mediów oraz zwiększonego zaangażowania odbiorców w tworzenie przekazów medialnych, jedyną możliwą strategią wykonywania zawodu wydaje się być podporządkowanie oczekiwaniom zarówno pracodawców, jak i odbiorców. Sprowadza się to do przyjęcia roli multizadaniowca – nie tylko odpowiedzialnego za zgłębienie i przedstawienie tematu reportera, ale niekiedy fotografa, operatora kamery, producenta czy nawet odpowiedzialnego za lokowanie produktu marketingowca. W pracy zestawiono przyjęty dotąd sposób postrzegania dziennikarstwa i roli dziennikarza z okolicznościami, procesami przemian i konsekwencjami wynikającymi z pojawienia się nowych technologii, oczekiwań rynkowych, tabloidyzacji i zjawiska infotainmentu. Wszystkie te czynniki w różnym stopniu zmodyfikowały formę podawania informacji. To z kolei oznacza, iż dziennikarz przestaje się skupiać na zbieraniu i podawaniu informacji, ale musi poświęcić uwagę uatrakcyjnieniu przekazu.

The main purpose of this dissertation is to describe the characteristics of changes that the postmodern media bring for the practice of journalism as a profession. Embedding the described problem in the postmodern period is important due to the related characteristics of information modification and the process of acquiring knowledge. It has become significant for the functioning of entire editorial offices as well as individual journalists. The author of this dissertation, as an active journalist, observes these changes from the perspective of a participant, she herself experiences the constant transformations of tasks that are set for the representatives of the profession. In the face of media convergence and the increased involvement of recipients in creating media messages, the only possible strategy for practising the profession seems to be submitting to the expectations of both employers and recipients. It comes down to assuming the role of a multitasker – not only responsible for exploring and presenting a reporter’s topic, but sometimes a photographer, a camera operator, a producer, a publisher or even a marketer. Thus, the dissertation compares the previously adopted perception of journalism and the role of a journalist with the circumstances, transformation processes and consequences resulting from the emergence of new technologies, market expectations, tabloidization and infotainment. All these factors have modified the form of providing information (news, especially television, entertainment oriented websites). This means that the journalist ceases to focus on collecting and delivering information, but must devote attention to making the message more attractive.
Journalists' multitasking as a strategy of practising the profession in postmodern times
Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa
Keywords: wielozadaniowość; multitasking; dziennikarze; journalists; dziennikarstwo; journalism; ponowoczesność; postmodern; media; media