Przyczyny powstania globalnego kryzysu finansowego 2008+. Analiza i porównanie wybranych opinii - Walkowski, Maciej (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2013)
Autor w prezentowanym artykule skupia się na analizie przyczyn i skutków bieżącego kryzysu finansowego w świecie, znanego jako „kryzys 2008+”. Szczególny nacisk położony został na porównanie argumentów krytyków i zwolenników neoliberalnego kierunku rozwoju współczesnych rynków finansowych. Przybliżeniu podlega zarówno praktyczny jak i teoretyczny wymiar problemu, z ogólnie nakreślonymi propozycjami wyjścia z kryzysu włącznie.

In the presented article the author focuses on the causes and consequences of the current financial crisis in the world, known as the “crisis 2008 +”. Particular emphasis was placed on comparing the arguments of critics and supporters of the neo-liberal development direction of modern financial markets. Approximately is both practical and theoretical dimension of the problem, with generally outlined proposals for ending the crisis included.
Causes of Global Financial Crisis 2008+. Analysis and Comparison of Selected Opinions
Keywords: globalny kryzys finansowy; Global Financial Crisis; skutki; causes