Księdza Aleksandra Woźnego koncepcja dziecięctwa duchowego - Mueller, Wojciech (My University, 2011)
Praca doktorska ma przedstawić dziecięctwo duchowe, jako pewną koncepcję - propozycję rozwoju życia wewnętrznego dla każdego człowieka wierzącego, dążącego do świętości, do zjednoczenia z Bogiem w miłości, które było przede wszystkim „drogą” samego ks. A. Woźnego. Dziecięctwo duchowe ukształtowane w nim samym, zostało uwarunkowane całym jego życiem, wieloma faktami, w których zawierają się zasadnicze cechy duchowości oddania Panu Bogu wszystkiego: swojej woli, rozumu, nędzy i grzechów, darów nadprzyrodzonych, zawierzenia mu całego swojego życia, w duchu dyspozycyjności, umniejszania poprzez naśladowanie Jezusa i zawierzenie siebie Matce Bożej, a jednocześnie realizowana przez konkretne środki: modlitwę, życie sakramentalne, ascezę. Biblijną przesłankę duchowości dziecięctwa duchowego stanowią słowa Chrystusa: „Kto nie przyjmuje Królestwa Bożego jak dziecko nie wejdzie do niego” (Mk 10, 15). Jest to zatem postawa świadomości własnej niewystarczalności, przy jednoczesnym otwarciu i zaufaniu oraz zawierzeniu Bogu jako Ojcu. To zjednoczenie, jako istota i cel życia chrześcijańskiego, ostatecznie zakłada świętość i zjednoczenie z Chrystusem, które może być realizowane na różne sposoby i przejawiać się we wszystkich aspektach życia uwzględniając specyfikę każdego powołania, które sprowadza się do doskonałego upodobnienia się do Chrystusa (2 Kor 3.18) (KK 50).

The purpose of the PhD thesis is to present spiritual childhood, as a certain concept - a proposal for the development of the inner life for every believer, pursuing holiness and union with God in love, which was primarily the “path” of Rev. A. Woźny. Spiritual childhood was shaped itself in him. It was conditioned throughout his life by many facts, which contain the essential features of spirituality through giving everything to God: his will, intellect, misery and sin, supernatural gifts, entrusting to God all his life, in a spirit of availability, diminishing through the imitation of Jesus and entrusting himself to the Mother of God, while carried out by specific means: prayer, sacramental life, asceticism. The Biblical condition of spiritual childhood is found in the words of Christ: "Truly I tell you, anyone who will not receive the kingdom of God like a little child will never enter it" (Mk 10:15). It is thus an awareness of one’s own inadequacy, while simultaneously being open and trusting as well as entrusting God as Father. This union, as the essence and purpose of the Christian life, eventually implies holiness and union with Christ, which can be realized in different ways and manifests itself in all aspects of life taking into account the specificities of each calling, which leads to a perfect likeness of Christ (2 Cor. 3.18) (CC 50).
Aleksander Woźny’s concept of spiritual childhood
Wydział Teologiczny UAM w Poznaniu: Zakład Teologii Moralnej i Duchowości
Keywords: dziecięctwo duchowe; spiritual childhood; umniejszenie; diminishing; dyspozycyjność; spirit of availability; naśladowanie Chrystusa; imitation of Christ; zawierzenie Matce Boga; entrusting to the Mother of God