Obraz Wielkiej Wojny Ojczyźnianej w rosyjskich podręcznikach do historii ojczystej dla szkoły szczebla średniego w świetle polityki historycznej Federacji Rosyjskiej (2000-2015) - Moskwa, Dagmara (My University, 2019)
Zasadniczym celem rozprawy doktorskiej jest rekonstrukcja oraz krytyczna analiza narracji historycznej dotyczącej Wielkiej Wojny Ojczyźnianej [dalej: WWO] w rosyjskich podręcznikach do historii ojczystej (historii Rosji) przeznaczonych dla szkół szczebla średniego o profilu ogólnokształcącym obowiązujących po roku 2000. Analizowane książki szkolne zostały zaakceptowane przez Ministerstwo Edukacji i Nauki FR oraz wpisane na federalne listy podręczników, a zatem możliwe do wykorzystywania w szkołach. Celem analizy jest odczytanie szkolnej narracji podręcznikowej w jej związkach z polityką historyczną Federacji Rosyjskiej skoncentrowaną na „zarządzaniu” pamięcią o WWO (mit fundacyjny FR) oraz stanowiącą krok ku unifikacji nauczania historycznego w rosyjskich szkołach średnich. Za wstępne założenie pracy służy teza, że podręczniki stanowią odzwierciedlenie aktualnej sytuacji polityczno-społecznej państwa, która jest przez nie reprodukowana i utrwalana. Istnieje zatem związek między książkami szkolnymi, a funkcjonowaniem w sferze publicznej obrazu WWO, a w tym bazującego na niej mitu fundacyjnego. Autorka zakłada także, że podręczniki mówią wiele o sytuacji kulturowej, społecznej i politycznej, w której powstały. W analizie uwzględniono również lata 1938-1941, bez których obraz wojny byłby niepełny.

The primary objective of the doctoral dissertation is to reconstruct and critically analyze the historical narrative concerning the Great Patriotic War [hereinafter: GPW] in Russian national history textbooks (history of Russia) designed for middle level schools of general education used since 2000. The analyzed schoolbooks have been approved by the RF Ministry of Education and Science and included on the federal lists of textbooks, thus making them available for school use. The goal of the analysis is to decode the school textbook narrative and its links to the historical policy of the Russian Federation, focused on „managing” the memory about the GPW (the RF’s foundation myth) and constituting a step towards the unification of history teaching in Russian middle schools. The preliminary assumption of the work is the thesis that textbooks reflect the state’s current political and social situation, which it reproduces and preserves. Therefore, there is a link between schoolbooks and the picture of the GPW, including the foundation myth based on it, which functions in the public sphere. The author also assumes that textbooks tell a lot about the cultural, social and political situation in which they were created. The analysis also includes the years 1938-41, without which the picture of the war would be incomplete.
The picture of the Great Patriotic War in Russian national history textbooks for middle level schools in light of the historical policy of the Russian Federation (2000-2015)
Wydział Historyczny
Keywords: Federacja Rosyjska; Wielka Wojna Ojczyźniana; polityka historyczna; narracja podręcznikowa; mit fundacyjny; Russian Federation; Great Patriotic War; historical policy; textbook narrative; foundation myth