WARTOŚĆ GODZIWA W SYSTEMIE RACHUNKOWOŚCI - Gabrusewicz, Tomasz (My University, 2010)
Autor prezentuje paradygmat wyceny w rachunkowości i miejsca wyceny według wartości godziwej w tym paradygmacie, współczesne i trudne zagadnienia, jakim jest zastosowanie wyceny według wartości godziwej do instrumentów finansowych, oraz skomplikowane powiązania pomiędzy poszczególnymi międzynarodowymi standardami rewizji finansowej, które zawierają różne możliwości przeprowadzenia badania wyceny i ujawnień według wartości godziwej. Autora zamierzał wskazać, że wartość godziwa w systemie rachunkowości jest pewnym przejawem ewolucji tego systemu, próbą dostosowania się do otoczenia społecznego, w którym coraz większego znaczenia nabiera prognoza. Ponadto zaprezentował metody uwiarygodniania wyceny według wartości godziwej, potwierdzające, że system rachunkowości jest przejrzysty i wiarygodny.

The paper presents the paradigm of valuation in the accounting system including, in particular, the fair value valuation, the complex issue of a modern application of fair value valuation to financial instruments, and the complicated relations of the International Financial Reporting Standards allowing for different possibilities of fair value valuation and disclosure. The article emphasises that the fair value valuation is a certain manifestation of the evolution of the accounting system in which forecasting is has become of great importance.
FAIR VALUE IN THE ACCOUNTING SYSTEM
Keywords: Wartość godziwa; Fair value; Paradygmat wartości; Paradigm of value; Instrumenty finansowe; Financial instruments