Polis in an ancient Greek literature and philosophy - Bielawska, Agnieszka (UAM, 2012)
Niniejszy artykuł przedstawia ustroje greckich poleis między VIII w. p.n.e. a II w. n.e. Analizuje poglądy starożytnych myślicieli i poetów pod kątem rozwoju nauki o państwie, sposobu jego charakterystyki, ujmowania zadań i ograniczeń nakładanych na nie, a także sposobu definiowania, postrzegania i zmiany ustrojów w kierunku demokracji.
Keywords: państwo; filozofia; literatura; starożytna Grecja