Nowoczesne metody syntezy związków metaloidoorganicznych katalizowane pincerowymi kompleksami kobaltu - Lewandowski, Dariusz (My University, 2025)
Celem rozprawy doktorskiej pt. „Nowoczesne metody syntezy związków metaloidoorganicznych katalizowane pincerowymi kompleksami kobaltu” było opracowanie efektywnych i selektywnych metod syntezy związków metaloidoorganicznych, prowadzonych w łagodnych warunkach i nie generujących toksycznych produktów ubocznych. Badania skoncentrowano na wykorzystaniu tanich katalizatorów kobaltowych opartych na szkielecie triazyny, które umożliwiły efektywną syntezę związków z potencjalnym zastosowaniem w farmacji i naukach materiałowych. W toku badań postawiono hipotezę, że odpowiedni dobór reagentów i warunków reakcji umożliwi odkrycie nowych metod syntezy związków krzemo– i boroorganicznych. Otrzymane pincerowe kompleksy kobaltu, poddano testom katalitycznym, które wykazały, że silany pierwszorzędowe oraz pinakoloboran skutecznie je aktywują, eliminując potrzebę stosowania w tym celu silnych zasad. Opracowane szlaki syntetyczne umożliwiły wydajną syntezę i dalszą funkcjonalizację związków, co potwierdziło wysoką aplikacyjność zaprojektowanych metod. Produkty scharakteryzowano za pomocą spektroskopii NMR, MS i innych technik. Niniejsza praca opisuje katalityczne metody funkcjonalizacji sililoacetylenów, alkenów, allenów oraz aldehydów w opraciu o reakcje dehydrogenującego borylowania, hydroborowania oraz hydrosililowania. Uzyskane wyniki przedstawiono w postaci czterech publikacji naukowych. The doctoral dissertation entitled “Modern methods of synthesis of metalloidoorganic compounds catalyzed by pincer cobalt complexes” aimed to develop efficient and selective methods for synthesizing metalloidoorganic compounds under mild conditions without generating toxic by-products. The research focused on low-cost cobalt catalysts based on a triazine backbone, enabling efficient synthesis of compounds with potential applications in pharmaceuticals and polymers. The hypothesis proposed that selecting suitable reactants and reaction conditions would lead to new procedures for synthesizing organosilicon and organoboron compounds. Catalytic tests with the obtained pincer cobalt complexes showed that primary silanes and pinacolborane effectively activate them, eliminating the need for strong bases. The developed synthetic routes allowed efficient synthesis and further functionalization of the compounds, confirming their high applicability. The products were characterized by NMR spectroscopy, mass spectrometry, and other techniques. The dissertation details catalytic methods for functionalizing silylacetylenes, alkenes, allenes, and aldehydes based on dehydrogenative borylation, hydroboration, and hydrosilylation reactions, with results presented in four scientific publications.
Modern methods of synthesis of metalloidoorganic compounds catalyzed by pincer cobalt complexes
Wydział Chemii
Keywords: kataliza; pincerowe kompleksy kobaltu; hydroborowanie; hydrosililowanie; catalysis; cobalt pincer complexes; hydroboration; hydrosilylation