Europejska soft power w kontekście rozważań Josepha Nye’a - Miłoszewska, Dorota (Wydawnictwo Naukowe WNPiD, UAM, 2009)
Artykuł ukazuje strategię polityczną Unii Europejskiej, odpowiada na liczne pytania związane z jej rolą i miejscem na arenie międzynarodowej. Siła czy dyplomacja rządzi stosunkami międzynarodowymi? Amerykański uczony analizuje „miękką siłę” Europy jako pewien model przeciwwagi dla Stanów Zjednoczonych – ich nadużywania siły.

The article shows European Union political strategy, it answers on numerous questions connected with its part and place on international arena. Power or diplomacy rules with international affairs? American scholar analyses European soft power as the one model of counterweight for America – abuse of power by this nation.
European soft power in thought of Joseph Nye
Keywords: Twarda siła; Hard power; Miękka siła; Soft power; Rozważna potęga; Smart power