Kariery zawodowe ludzi na etapie średniej dorosłości. Ciągłość i zmiana na polskim rynku pracy - Piorunek, Magdalena (Wydawnictwo: Adam Marszałek, 2009)
Tekst "kariery zawodowe ludzi na etapie średniej dorosłości. Ciągłość i zmiana na polskim rynku pracy" to jeden z tekstów zamieszczonych w interdyscyplinarnym tomie rozpatrującym zagadnienia pracy ludzkiej, relacji człowieka do rynku pracy, karier zawodowych w wymiarze indywidualnym i zbiorowym. W tekście scharakteryzowano przemiany karier zawodowych (biografii zawodowych) ludzi , których edukacja i początki zawodowej aktywności przypadają na okres przed przełomem ustrojowym 1989 roku, zaś znaczna część ich zawodowych karier rozgrywa się w realiach wolnego rynku.W tekście opisano trzy wzorce zawodowych karier na podstawie analizy jakościowej zgromadzonego materiału biograficznego oraz dokonano typologizacji doświadczeń badanych na rynku pracy w kontekście ilościowego oglądu zgromadzonego materiału badawczego.
Keywords: praca; rynek pracy; kariery zawodowe; interdyscyplinarne badania