Rozwój baptyzmu na ziemiach polskich. Od nieformalnego ruchu religijnego do budowy kościoła - Brzechczyn, Krzysztof (Wydawnictwo Fundacji Humaniora / Austriackie Towarzystwo Studiów Środkowoeuropejskich, 1999)
Celem artykułu jest przedstawienie historii baptyzmu na ziemiach polskich. Początkowo (połowa XIX wieku) baptyści byli spontanicznym ruchem religijnym, by później (I połowa XX wieku) przekształcić się w pełnoprawny kościół posiadający uznanie władz państwowych.
Keywords: baptyzm; protestantyzm