АКТИВИЗАЦИЯ СУБСТАНТИВНЫХ ПРЕДЛОЖНЫХ СЛОВОСОЧЕТАНИЙ В СОВРЕМЕННОМ РУССКОМ ЯЗЫКЕ - Narloch, Andrzej (Instytut Filologii Rosyjskiej UAM, 2011)
Prezentowana monografia składa się ze wstępu, trzech rozdziałów, zakończenia, resume w języku polskim, wykazu źródeł oraz spisu bibliograficznego. We Wstępie (Введение) została omówiona problematyka związana ze zmianami zachodzącymi w systemie języka rosyjskiego ze szczególnym uwzględnieniem procesów syntaktycznych. Materiałem badawczym do niniejszej monografii posłużyły przyimkowe substantywne związki wyrazowe, w których obserwuje się zmiany łączliwości pod wpływem czynników formalnych i semantycznych. Rozdział pierwszy (Словосочетание в синтаксической науке) jest próbą krótkiego przedstawienia przeglądu badań na temat związków wyrazowych w pracach lingwistycznych. Opisuje również ważną i istotną dla związków wyrazowych kwestię łączliwości i walencji, ponieważ wpływają one bezpośrednio na możliwości kolokacyjne rzeczowników. Rozdział drugi (Место и значение предлога в словосочетании) jest poświęcony określeniu roli i miejsca przyimka w związkach wyrazowych. Rozdział trzeci (Активные процессы в словосочетании) przedstawia analizę zebranego materiału badawczego ze względu na rodzaj zachodzących procesów syntaktycznych.
Keywords: składnia; związki wyrazowe; nowe zjawiska; przyimki