Powstanie socjalizmu w Rosji - konieczność czy przypadek? Przyczynek do alternatywnego ujęcia historii - Brzechczyn, Krzysztof (Wydawnictwo Zysk i S-ka, 2003)
Celem tego artykułu jest rozważenie na ile wprowadzenie socjalizmu w Rosji było wynikiem konieczności dziejowych, a na ile kwestią działania przypadku historycznego.
Keywords: Realny socjalizm; Rosja; Rewolucja bolszewicka; Oprycznina; Nie-Marksowski materializm historyczny; Historia alternatywna