Chiralne poliiminowe makrocykle zawierające fragment antracenu - Zgorzelak, Mikołaj Franciszek (My University, 2023)
Chemia i zastosowanie związków makrocyklicznych stanowią intensywnie eksploatowane obszary badań, limitowane głównie dostępnością odpowiednich związków. Makrocykle poliiminowe zawierające fragmenty antracenowe są praktycznie nieznane. Jednakże związki tego typu, zarówno chiralne jak i achiralne, stanowią interesujące obiekty badań ze względu na szereg istotnych cech strukturalnych i fizykochemicznych. W przedstawionej pracy moja uwaga skupiła się na opracowaniu metody syntezy chiralnych makrocykli na bazie (1R,2R)-trans-1,2-diaminocykloheksanu i aromatycznych dialdehydów zawierających fragmenty 9,10-difenyloantracenowe. Wykazałem, że zwiększenie zawady sterycznej, poprzez funkcjonalizację fragmentów antracenowych grupami tert-butylowymi, skutkuje powstawaniem nietypowych makrocykli oktaiminowych o kształcie kwadratu. Dużo uwagi poświęcone zostało możliwości odwracalnego wiązania tlenu singletowego przez makrocykle z utworzeniem odpowiednich endonadtlenków. Dla wybranych przypadków przeprowadziłem analizę dynamiki konformacyjnej co pozwoliło wykazać i scharakteryzować diastereoizomery konformacyjne obecne w roztworach niesymetrycznie podstawionych pochodnych 9,10-difenyloantracenu.

Chemistry and applications of macrocyclic compounds have been intensively exploited fields, limited mainly by the availability of particular compounds. Polyimine macrocycles containing anthracene fragments are virtually unknown. However, compounds of this type, both chiral and achiral, constitute interesting objects of research due to a number of important structural features and physicochemical properties. In the presented work, my attention has been focused on the method development of chiral macrocycles synthesis based on (1R,2R)-trans-1,2-diaminocyclohexane and aromatic dialdehydes containing 9,10-diphenylanthracene fragments. I have shown that increase of steric hindrance by tert-butyl groups functionalization of the anthracene skeleton results in the formation of unusual octaimine square-shaped macrocycles. Much attention has been paid to the possibility of reversible binding of singlet oxygen by macrocycles with the formation of the corresponding endoperoxides. For selected cases, I have conducted conformational dynamics analyses, which have indicated the presence and allowed the characterization of conformational diastereoisomers present in solutions of asymmetrically-substituted 9,10-diphenylanthracene derivatives.
Chiral polyimine macrocycles containing anthracene moiety
Wydział Chemii
Keywords: makrocykle iminowe; imine macrocycles; diaminocykloheksan; diaminocyclohexane; antracen; anthracene; endonadtlenki; endoperoxides; zawada steryczna; steric hindrance