Między Rosją a Niemcami. Proces uświadomienia narodowego i politycznego Łotyszy w XIX wieku - Užule-Fons, Sandra (My University, 2014)
Celem pracy jest przedstawienie procesu kształtowania się Łotyszy w Liwlandii i Kurlandii w warunkach wielopłaszczyznowej dominacji Niemców bałtyckich i Rosjan w latach 1861-1905 (kultura, władza publiczna, religia, edukacja i inne wynikające stąd następstwa). Zakres ten pozwala prześledzić rozwój myślenia politycznego Łotyszy oraz przedstawić polityczne wizje intelektualistów łotewskich w tym okresie: od prekursorów myśli narodowej po przedstawicieli nurtu konserwatywnego, liberalnego oraz socjaldemokratycznego. Analizując zachodzące zmiany na przestrzeni około pięćdziesięciu lat, autorka przedstawia w jaki sposób naród etniczny przekształcił się w naród polityczny i jaką rolę w tym procesie odgrywała świadomość narodowa Łotyszy.

The aim of the theses is to present the national building process in Latvian society in Livland and Kurland versus the multidimensional dominance of Baltic Germans and Russians in 1861-1905 (culture, public authority, religion, education and other consequences). This perspective allows to present the development of Latvian political thought and the political ideas of Latvian intellectuals in this period: from the precursors of national thought to conservative, liberal and social-democratic representatives. Analyzing the changes over about fifty years, the author shows how the ethnic nation transformed into a political nation and what was the role of Latvian national consciousness in this process.
Between Russia and Germany. National and political consciousness-raising of Latvians in the 19th century
Wydział Historyczny
Keywords: Łotwa; Latvia; XIX wiek; 19th century; Młodołotysze; Young Latvians; nacjonalizm; nationalism; świadomość narodowa; national consciousness