Osowski, Błażej2024-08-012024-08-012023Produkty roślinne i zwierzęce oraz grzyby w kuchni. Słownik języka i kultury mieszkańców powiatu pleszewskiego. Pod red.: Błażeja Osowskiego. Poznań: Wydawnictwo Poznańskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk, 2023.978-83-7654-471-7https://hdl.handle.net/10593/27800Niniejszy słownik to kolejna publikacja z serii Wielkopolskie Słowniki Regionalne i efekt współpracy I Liceum Ogólnokształcącego im. Stanisława Staszica w Pleszewie oraz Pracowni Dialektologicznej Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Podstawę materiałową słowników stanowią rozmowy zarejestrowane w 2018 i 2019 roku, co dało 23 godziny i 12 minut nagrań. Utrwalono język z 19 miejscowości powiatu pleszewskiego i trzech z powiatu jarocińskiego. Słownik ułożono na podstawie przeprowadzonych rozmów, umieszczając w nim określenia związane ze stosowaniem w kuchni roślin, grzybów, mięsa (m.in. produkty spożywcze, potrawy z nich przygotowywane, ich odmiany, cechy i części, czynności, jakim są poddawane, i narzędzia, które są potrzebne do tych czynności, itp.). Kilka nazw dotyczy człowieka jako konsumenta żywności. Dało to w efekcie 742 hasła. Publikacja zawiera także rozdział opisujący system językowy okolic Pleszewa.plAttribution-NoDerivatives 4.0 Internationaldialektologialeksykografiasłownik gwarowyWielkopolska wschodniaWielkopolska południowaProdukty roślinne i zwierzęce oraz grzyby w kuchni. Słownik języka i kultury mieszkańców powiatu pleszewskiegoinfo:eu-repo/semantics/book