Populistyczna krytyka reprezentacji demokratycznej wobec kwestii integracji europejskiej. Przypadek partii PiS i VOX - Polakowski, Marcin (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2024)
Artykuł analizuje populistyczną krytykę Unii Europejskiej przez hiszpańską partię VOX i polskie Prawo i Sprawiedliwość (PiS). Badanie opiera się na teoretycznym ujęciu populizmu jako krytyki demokratyczno-liberalnej reprezentacji politycznej, wskazując na wspólne cechy tak rozumianego prawicowego populizmu w zakresie krytyki integracji europejskiej. Wyniki wskazują, że VOX i PiS wykazują sceptycyzm wobec integracji europejskiej, argumentując, że UE ogranicza suwerenność narodową oraz zagraża tradycyjnym wartościom. Obie partie krytykują elity unijne jako odległe od potrzeb „zwykłych ludzi” i promujące agendy o charakterze globalistycznym. Różnice historyczne i społeczne między Hiszpanią a Polską nie wpływają znacząco na wspólną prawicowo-populistyczną narrację tych partii wobec UE. W ramach wniosków podkreślone zostaje, że krytyka UE jest centralnym elementem współczesnego prawicowego populizmu, stanowiąc wyraz sprzeciwu wobec ograniczania narodowej suwerenności i demokratycznej reprezentacji. The article analyzes the populist criticism of the European Union by the Spanish party VOX and the Polish Law and Justice party (PiS). The study is grounded in a theoretical framework of populism as a critique of democratic-liberal political representation, highlighting shared characteristics of right-wing populism in this context concerning European integration. The findings indicate that VOX and PiS exhibit skepticism toward European integration, arguing that the EU undermines national sovereignty and threatens traditional values. Both parties criticize EU elites as being detached from the needs of “ordinary people” and promoting globalist agendas. Historical and social differences between Spain and Poland do not significantly affect the shared right-wing populist narrative of these parties regarding the EU. In conclusion, the study emphasizes that criticism of the EU is a central element of contem- porary right-wing populism, reflecting opposition to the erosion of national sovereignty and democratic representation.
Populist criticism of democratic representation vis-à-vis European integration issues. The case of the Law and Justice party and VOX
Keywords: populizm; reprezentacja polityczna; Unia Europejska; Polska; Hiszpania; populism; political representation; European Union; Poland; Spain