Demokratyzowanie czy neoluddyzm – reforma uniwersytetu wobec wyzwań technonauki - Nowak, Andrzej W. (Międzywydziałowa „Pracownia Pytań Granicznych” UAM, 2013)
Artykuł jest próbą diagnozy neoluddystycznych tendencji w krytykach reform szkolnictwa wyższego. W kontekście polskim widoczne są one w marginalizacji perspektywy technonauki. Autor wskazuje na potencjalnie emancypacyjny charakter technonauki i konieczność pomyślenia zmiany, która stanowiłaby alternatywę zarówno dla neoluddystycznej technofobii, jak i kapitalistycznej technokracji.
Democratization or Neo-Luddism – Reform of the University in the Face of Technoscience
Keywords: neoluddyzm; technokracja; technonauka; uniwersytet; zmiana społeczna