PRL wobec II rozszerzenia Wspólnot Europejskich o Grecję (1961–1981) - Barabasz, Adam (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2017)
Zasadniczym celem artykułu było zaprezentowanie stanowiska władz Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej wobec południowego rozszerzenia Wspólnot Europejskich o Grecję w latach (1961–1981). W artykule przedstawiono m.in., korespondencję pomiędzy polskimi dyplomatami przebywającymi w Atenach a DEP. IV Ministerstwa Spraw Zagranicznych PRL (Europa Zachodnia), w której przybliżono polskie oceny długiego i skomplikowanego procesu adaptacji Grecji do wymogów wspólnotowych. W artykule zaprezentowano także reakcje prasy polskiej (m.in.: „Trybuny Ludu”, „Życia Warszawy”, „Polityki”, „Prawa i Życia”) na kooperację kraju z EWG.

The main goal of this article is to present the attitude of authorities of Polish People’s Republic towards the southern extension of the European Community of Greece between 1961 and 1981. In this article, among other things, the classified correspondence between the Polish diplomats who were allocated to posts in Athen’ s and the fourth department of Polish People’s Republic’s Ministry of Foreign Affairs, has been presented. This article has also presented the responses of the Polish press (i.e. “Trybuna Ludu”, “Życie Warszawy”, “Polityka”) to the cooperation of Greece to EWG.
People’s Republic of Poland Gainst the Second Extension of the EEC to Greece 1961–1981
Keywords: integracja europejska; European integration; dyktatura; dictatorship; akcesja; accession; PRL; People’s Republic of Poland; Wspólnoty Europejskie; European Communities; władza ludowa; people’s power; EWG; EEC; Ministerstwo Spraw Zagranicznych; Ministry of Foreign Affairs; prasa polska; Polish press