Model kształcenia tradycyjnego a model kształcenia oparty na doświadczeniu - Michałowska, Danuta Anna (My University, 2013)
Alternatywny w stosunku do tradycyjnego modelu kształcenia jest model kształcenia opartego na doświadczeniu. Każdy z tych modeli wykorzystuje inne metody nauczania i uczenia się. Aktywne uczenie się powoduje wzrost efektywności w zapamiętywaniu i rozumieniu, jak i wykorzystywaniu nowo nabytych wiadomości. Model procesu uczenia się oparty na doświadczeniu według D. Kolba jest przykładem połączenia teorii z praktyką.
Materiał dydaktyczny przeznaczony przede wszystkim dla studentów specjalności nauczycielskiej w ramach modułu kształcenia psychopedagogicznego, tematyka odnosi się do współczesnych teorii kształcenia i wychowania.
Keywords: teoria kształcenia; teorie progresywne w edukacji; proces uczenia się oparty na doświadczeniu według D. Kolba; metody tradycyjne i aktywizujące