Bilateralne stosunki polsko-niemieckie w latach 2005-2008 - Bielawska, Agnieszka (UAM, 2009)
W artykule zarysowany został wpływ reparacji wojennych, zwrotu majątków oraz sposobu upamiętniania wysiedleń np. budowy Centrum przeciwko Wypędzeniom, utworzenie „widocznego znaku”, jak również Europejskiej Sieci „Pamięć i Solidarność” na współczesne stosunki polsko-niemieckie. Rozpatrzony został również wpływ na bilateralne relacje trudnych negocjacji na płaszczyźnie europejskiej w kwestii ilości miejsc w Radzie Unii Europejskiej w trakcie prac nad Traktatem ustanawiającym Konstytucję dla Europy i Traktatem reformującym Unię Europejską. Autorka stawia w nim tezę, iż kwestie te, jak żadne inne, wpływały na bilateralne stosunki polsko-niemieckie w latach 2005-2008.
Keywords: stosunki polsko-niemieckie; Unia Europejska; wysiedlenia; reparacje