Dziennikarz versus specjalista ds. public relations – toksyczny związek czy małżeństwo z rozsądku? - Ossowski, Szymon (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM w Poznaniu, 2009)
Wzajemne relacje pomiędzy dziennikarzami i PR-owcami, pełniącymi często jednocześnie funkcję rzeczników prasowych, nie można podsumować jednym stwierdzeniem. Stosunki te są wielowymiarowe, mają swoje pozytywne i negatywne aspekty. Obie strony artykułują zarówno uzasadnione jak i zdecydowanie przesadzone opinie w stosunku do siebie. Obie mają swoje grzeszki, ale i niezmiernie ważną rolę do spełnienia. Dziennikarze powinni służyć społeczeństwu, sprawując w imieniu tegoż społeczeństwa w stosunku do władz publicznych funkcję kontrolną. Dziennikarze mają bowiem przede wszystkim rzetelnie i w zgodzie z prawdą informować odbiorców. Specjaliści ds. public relations również mają informować, tyle, że o swojej instytucji. Kluczowym terminem dla usytuowania tej relacji jest opinia publiczna i jej rola w liberalno-demokratycznym systemie politycznym. Obie strony chcą ją kształtować, obie strony chcą zdobyć jej zaufanie, obie dzięki niej funkcjonują i od niej zależą. Obie są też ze sobą nieodzownie powiązane, co potwierdza zarówno teoria i praktyka tych relacji, wymuszająca niejako konieczność dbania o odpowiednią ich jakość.

It is impossible to sum up the character of mutual relations between journalists and PR specialists, who frequently act as spokesmen, in a single statement. These relations are multidimensional and have both positive and negative aspects. Both parties voice their opinions on each other, some justified, other grossly exaggerated. Both parties commit sins, but they also have a very important role to play. Journalists should serve society, and on behalf of this society they should exercise control over public authorities. Journalists are mainly supposed to provide their recipients with reliable and true information. PR specialists are also supposed to provide information, yet that concern th business. Public opinion and its role in the liberal-democratic political system are of crucial significance this relation. Both parties want to mold public opinion, to win its interest, they both function thanks to it and depend on it. They are also indispensably related, as evidenced by both the theory and practice of their relations, which also necessitates that care is taken their appropriate quality.
A Journalist versus a PR Specialist – A Toxic Relation or a Marriage of Convenience?
Keywords: dziennikarze; PR-owcy