Rysunek kwietnika Adama Kubaszewskiego, ogrodnika Jana Działyńskiego i Izabeli Czartoryskiej z Gołuchowa. - Ławniczak, Grażyna (Ośrodek Kultury Leśnej w Gołuchowie, 2011)
W „Notatniku...” Adama Kubaszewskiego ogrodnika Jana Działyńskiego i Izabeli Czartoryskiej z Gołuchowa odnaleziony został rysunek kwietnika, zaplanowany z wykorzystaniem astrów. Projekt ten jest szczególny, ponieważ ułożony został z kwiatów na dziedzińcu zamkowym jedynie na czas, kiedy cięte kwiaty zachowywały świeżość. Ogrodnik, pod datą 23.09.1888 (niedziela) zapisał, iż „... ułożył na dziedzińcu zamkowym tarcz z różnych kwiatów, dedykując Księżnie”. Opis kompozycji i odręczny rysunek A. Kubaszewskiego, wskazuje, że była to tarcz (owal), rozplanowana poziomo z koroną umieszczoną pośrodku, jako elementem przestrzennym tej kompozycji. Wnętrze kwietnika wypełniały astry, ułożone na planie gwiazdy, w odcieniach od białych do ciemno-niebieskich. Korona utworzona została z roślin żółtych i purpurowych. Tarcz tego specyficznego kwietnika, utworzonego okazjonalnie z kwiatów, zamykała obwódka, pąsowa z napisem z białych kwiatów: VIVE LA PRINCESSE ROYALE. Astry były uprawiane w ogrodach polskich, spis gatunków zamieściła w swojej książce „Myśli różne o sposobie zakładania ogrodów” (1805) Izabela Czartoryska, w rubryce roślin zagranicznych znajdujących się w Polsce, znane od XVIII w. w krajach europejskich. Pośród astrów (Izabela Czartoryska wspomina o 40 gatunkach), w ogrodach polskich spotykane były z pewnością: Aster grandiflorus, novae-angliae, aster nowoangielski, także Aster spectabilis, novi-belgii, aster nowobelgijski, pochodzą z Ameryki Północnej, Aster amellus, aster gawędka jest kwiatem europejskim, Callistephus chinensis, aster chiński, aster sprowadzony z Chin w 1731 roku.

The Diary written by Adam Kubaszewski, the gardener to Jan Działyński and Izabela Czartoryska of Gołuchów, includes a picture of a flower bed design composed of aster flowers. This design is particular since it is made of cut flowers arranged in an oval form displayed in the castle courtyard. On 23.09.1888 the gardener wrote in his diary that: ”he has arranged a shield-shaped flower composition composed of different flowers and dedicated it to Countess Czartoryska” A description of the composition and a pen drawing of it made by A. Kubaszewski indicate that the design was in the shape of a shield (oval) arranged horizontally and completed with a crown, designed to be spatial element of the composition, placed in the middle. The surface of the flower bed was covered with cut aster flowers, arranged in a radial pattern in different shades, from write to dark blue. The crown was composed of flowers in yellow and purple. This particular flower bed was complemented with a crimson edging (rim) underneath with the inscription made of white fresh flowers: VIVE LA PRINCESSE ROYALE. Aster flowers were cultivated in Polish gardens. An appropriate list of species was included by Izabela Czartoryska in her book on garden planning entitled Myśli różne o sposobie zakładania ogrodów (1805) in the section on foreign plants in Poland. Aster flowers had been known to the Europeans since the 17th. century. Aster flowers in Polish gardens (Czartoryska mentions 40 species of Aster) almost certainly included Aster grandiflorus, novae-angliae, as well as Aster spectabilis, novi-belgii from North America, Aster amellus, from Europe and Callistephus chinensis. Seeds of Chinese aster were imported from China as early as 1731.
A DRAWING OF THE FLOWER BED DESIGNED BY ADAM KUBASZEWSKI , THE PRIVATE GARDENER TO JAN DZIAŁYŃSKI AND IZABELA CZARTORYSKA OF GOŁUCHÓW
Keywords: Gołuchów; historia ogrodnictwa polskiego; astry; historia roślin; history of Polish gardening; aster flowers; history of plants