Germany’s Stance on the EU Treaty Reform in the Years 2005–2009 - Węc, Janusz Józef (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2018)
The research objective of the article is the reconstruction of Germany’s influence on the system reform of the European Union in the Treaty of Lisbon (December 13, 2007). The author formulates a research hypothesis that the Treaty of Lisbon has strengthened Germany’s position in the European Union. Instead of connecting Germany with the Union even more, veto restrictions on the Member States and the radical strengthening of the community method in the EU provided by the treaty formed possible grounds for their domination in the EU.

Celem badawczym pracy jest rekonstrukcja wpływu Niemiec na reformę ustrojową Unii Europejskiej dokonaną w traktacie lizbońskim z 13 grudnia 2007 r. Autor formułuje hipotezę badawczą, że traktat lizboński znacząco wzmocnił pozycję Niemiec w Unii. Ograniczenie prawa weta państw członkowskich oraz radykalne wzmocnienie metody wspólnotowej w Unii dokonane w tym traktacie zamiast jeszcze bardziej związać Niemcy z UE , stworzyły potencjalne przesłanki nawet do ich dominacji w Unii.
Stanowisko Niemiec wobec reformy traktatowej UE w latach 2005–2009
Keywords: Constitutional Treaty; European Union; European Council; Council of the European Union; German Government; Berlin Declaration of 25 March 2007; Intergovernmental Conference; Treaty of Lisbon of 13 December 2007; Federal Constitutional Court in Germany; traktat konstytucyjny; Unia Europejska; Rada Europejska; Rada Unii Europejskiej; rząd niemiecki; deklaracja berlińska z 25 marca 2007 r.; konferencja międzyrządowa; traktat lizboński z 13 grudnia 2007 r.; Federalny Trybunał Konstytucyjny w Niemczech