Dysonans normatywny a porządek argumentacji - Nowak, Ewa (Wydawnictwo Naukowe IF UAM, 2012)
Jakiego typu racje i w jaki sposób prowadzą do decyzji w tak trudnych sytuacjach, jak dylemat moralny, dylemat moralno-prawny itp. – w kontekście profesjonalnym/klinicznym lub innym? Czy możemy jakoś uszeregować argumenty, a jeżeli tak, to czy porządek argumentacji przekłada się na jakąś hierarchię? Artykuł definiuje, czym jest dylemat i pokazuje egzemplaryczne typy skalowania racji i argumentacji w obliczu decyzji (studium przypadku z zakresu etyki klinicznej: czy przeprowadzić zabieg neurochirurgiczny u pacjenta, który jest młodocianym 'seryjnym' sprawcą). Artykuł prezentuje nowe metody argumentacji, odbiegające od obiegowej 'wagonikologii' (choć uwzględnia argument konsekwencjalistyczny).
Artykuł może być przydatny w skalowaniu argumentacji za i przeciw, w obliczu dylematów moralnych, moralno - prawnych itd. w sytuacjach decyzji profesjonalnych, w edukacji z zakresu etyki proceduralnej i profesjonalnej.
Keywords: definicja dylematu normatywnego; myślenie dylematyczne; skalowanie argumentacji; podejmowanie decyzji; etyka proceduralna; etyka kliniczna; racja działania; 'poza wagonikologią'