Pamięć społeczna i jej implanty - Golka, Marian (Wydawnictwo Naukowe SCHOLAR, 2009)
W książce zawarte są teoretyczne rozważania (z przywołaniami empirycznymi) na temat rozumienia pamięci społecznej (grupowej, zbiorowej), jej funkcji, rodzajów a także relacji pamięci społecznej wobec tradycji, wiedzy i historii. Dużo uwagi jest też poświęcone kulturowym nośnikom pamięci oraz zmianom w pamięci (łącznie z zapominaniem i tworzeniem tzw. implantów pamięci).
Keywords: pamięć społeczna; pamięć grupowa; pamięć zbiorowa; pamięć a tradycja, wiedza i historia; kulturowe nośniki pamięci; zmiany pamięci społecznej; zapominanie; niepamięć