Zaprowadzenie chrześcijaństwa w Polsce R.P. 965. Krótkie studium obrazu Jana Matejki "Zaprowadzenie chrześcijaństwa w Polsce R.P. 965"ki - Wyrwa, Andrzej Marek; Ciciora, Barbara (Muzeum Pierwszych Piastów na Lednicy, 2013)
W książce przeprowadzono wielostronne studium obrazu Jana Matejki, pt. "Zaprowadzenie chrześcijaństwa w Polsce R.P. 965" w kontekście badań historycznych, historii sztuki, badań archeo9logficznych na Ostrowie Lednickim. Na obecnym etapie jest to wszechstronne, kompletne omówienie i analiza obrazu.
Keywords: Chrzest Polski; Jan Matejko; Ostrów Lednicki