Praca Policji w okresie pandemii COVID-19 roku 2020. Analiza zadań, poziomu represji oraz zmian tendencji zagrożeń w wybranych kategoriach przestępstw kryminalnych - Jarczewski, Waldemar (Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa, 2022)
Przeciwdziałanie zagrożeniom odnoszącym się do zdrowia i życia ludzi jest domeną pracy wielu służb, w tym oczywiście Policji. Dotychczas jednak, w historii funkcjonowania tej organizacji, nie wykonywano tak wielu zadań na rzecz bezpieczeństwa zdrowotnego obywateli Polski. Zadania te, w okresach szczególnego natężenia zachorowań, zdominowały pakiet czynność realizowanych w ramach służb patrolowych. Kontrola przestrzegania zasad odbywania kwarantanny, sprawdzanie zasad funkcjonowania dyskotek, siłowni, centrów handlowych czy wreszcie, nasilona represja stosowana w warunkach braku poszanowania dla przepisów sanitarnych, to tylko część dodatkowych zadań, które realizowali funkcjonariusze w okresie 2020 i 2021 roku. Okres pandemii charakteryzuje się też pewną zauważalną specyfiką, widoczną w odniesieniu do zagrożeń kryminalnych, bezpieczeństwa w ruchu drogowym czy też zjawiska przemocy domowej. Przedstawiona problematyka stanowiąca po części nowe wyzwania, przed jakimi stanęli funkcjonariusze Policji, była przedmiotem analiz i wniosków, na których koncentrował swoją uwagę autor publikacji.

Counteracting threats related to human health and life is the domain of work of many services, including, of course, the Police. So far, however, in the history of this organization’s operation, not so many tasks for the health safety of Polish citizens have been performed. These tasks, in periods of particularly high incidence, dominated the package of activities carried out by patrol services. Controlling compliance with the rules of holding quarantine, checking the rules of functioning of discos, gyms, shopping centers, and finally, increased repression applied in conditions of failure to respect sanitary rules, are just some of the additional tasks that officers carried out in 2020 and 2021. The period of the pandemic is also characterized by some noticeable specificity, visible in relation to criminal threats, road safety or the phenomenon of domestic violence. The presented issues, which were partly new challenges faced by Police officers, were the subject of analyzes and conclusions on which the author of the publication focused his attention.
Police work during the 2020 COVID-19 pandemic. Analysis of tasks, the level of repression and changes in threat trends in selected categories of criminal offenses
Keywords: policja; police; zdrowie; health; życie; life; bezpieczeństwo; safety; zagrożenie; threat; mandat; mandate; służba; service; pandemia; pandemic