Założenia filozoficznych języków apriorycznych - Kulczycki, Emanuel (Wydawnictwo Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego, 2011)
Zagadnienie konstruowania sztucznych języków doczekało się w literaturze przedmiotu wielu opracowań na gruncie językoznawczym, filologicznym, historycznym czy kulturoznawczym (Eco 2002, Jermołowicz 2003, Jurkowski 1986, Olender 1997, Susskin 1990). W niniejszym tekście zostanie zaprezentowany punkt widzenia filozofii (z naciskiem na jej wymiar komunikacyjno-hermeneutyczny), która może dostarczyć przywoływanemu tematowi wielu ważkich rozstrzygnięć oraz pozwala zrozumieć niedostrzegane zależności i relacje. Dlatego też nie będziemy przedstawiać szczegółowych opisów poszczególnych języków apriorycznych , z którymi to charakterystykami Czytelnik może zapoznać się w literaturze przedmiotu (Eco 2002, Jermołowicz 2003, Jurkowski 1986, Święczkowska 1998, Yench 2003). Celem naszym jest natomiast próba usystematyzowania wiedzy na temat języków apriorycznych oraz wskazanie na założenia filozoficzne, które pozwoliły konstruktorom takich języków wierzyć w powodzenie ich przedsięwzięć.
Keywords: Uniwersalny język; Język; Wieża Babel; Język aprioryczny; Eco; Język sztuczny; Solresol; Komunikacja