Biblioteki w procesach naukowych - Wojciechowski, Jacek (Biblioteka Uniwersytecka w Poznaniu, 2018)
Obok dotychczasowych badań dedukcyjnych, opartych na weryfikacji hipotez, realizuje się teraz również dynamiczne procesy naukowe: indukcyjne, polegające na dialogowym dochodzeniu do konkluzji. Wsparcie bibliotek polega na dostarczaniu zweryfikowanych informacji oraz materiałów, a także na opracowaniu specjalnych programów elektronicznych. Dla form nowych możliwa jest aranżacja dyskusji bezpośrednich lub online. W ofercie końcowej mieszczą się zaś: archiwizacja wyników w repozytoriach, edycje drukowane (za odpłatnością), opracowanie, rozpowszechnianie oraz międzybiblioteczna i otwarta promocja. Współpraca bibliotek z ich uczelniami jest więc obligatoryjna. A oprócz wspierania badań biblioteki naukowe powinny też realizować badania własne – samodzielnie.

Except hitherto existing interferential scientific research – based on verification of hypothesis – there are also inductive, dynamic scientific processes now, based on dialogs and interaction. The library support is to supply scientists with verified information and necessary materials, as well as to prepare and offer special electronic programs. For new forms of research, an arrangement of discussions – direct or online – is possible. As the final offer, there can be: storage of results in repositories, printed editions (paid), cataloguing, diffusion, as well as open and interlibrary promotion. So cooperation among libraries and their universities is obligatory. But above the aid for scientists, academic libraries should execute research of their own independently.
Keywords: badania biblioteczne; badania naukowe; bibliografia; bibliotekarstwo naukowe; biblioteki akademickie; edytorstwo; granty; informacja naukowa; naukowe procesy dedukcyjne; naukowe procesy indukcyjne; organizacja bibliotek; repozytoria; uczelnie; współpraca uczelniano-biblioteczna; zasoby biblioteczne; library research; scientific research; bibliography; scientific librarianship; academic libraries; editorship; grants; information science; interferential scientific processes; inductive scientific processes; library organization; repositories; universities; library-university collaboration; library holdings