Badanie wpływu form kosmetycznych na biodostępność wybranych karotenoidów - Igielska-Kalwat, Joanna (My University, 2016)
Skóra stanowi bardzo dobry model badawczy w odniesieniu do całościowego zjawiska starzenia. Jest ona bezpośrednio narażona na destrukcyjne działanie czynników zewnętrznych. Ulega starzeniu szybciej niż pozostałe narządy naszego ciała. Poznanie mechanizmów starzenia się pozwala nam zrozumieć, w jaki sposób musimy zapobiegać i przeciwdziałać temu procesowi. Jest to proces wieloczynnikowy, regulowany przez czynniki genetyczne, jak i środowiskowe. W rozprawie doktorskiej zaprezentowano zagadnienia literaturowe m.in. z zakresu chemii kosmetycznej. Przegląd literatury rozpoczęto od budowy skóry. Dokonano przeglądu karotenoidów. W kolejnych rozdziałach opisano metody: badania in vivo formulacji kosmetycznych, oceny stabilności emulsji kosmetycznych, określania składu form kosmetycznych oraz badania biodostępności z wykorzystaniem metody zdzierania oraz kinetyki uwalniania substancji aktywnych z formulacji kosmetycznych. W części doświadczalnej zaprojektowano oraz otrzymano formulacje kosmetyczne o określonym, pożądanym przeciwutleniającym spektrum działania. Podsumowując, w ramach pracy doktorskiej opracowano nowe receptury formulacji kosmetycznych z wybranymi karotenoidami oraz przeprowadzono badania in vivo na probantach z wykorzystaniem samodzielnie przygotowanych emulsji kosmetycznych zawierających β-karoten. Testy aplikacyjne potwierdziły poprawę poziomu nawilżenia, elastyczności skóry oraz natłuszczenia skóry ochotników. Na podstawie badań wyciągnięto wniosek, że opracowany kosmetyk poprawia ogólną kondycję skóry. Wykazano za pomocą badania biodostępności β-karotenu metodą zdzierania, że karotenoid ten przenika do górnej warstwy naskórka - stratum corneum.

The skin makes a very good model for investigation of the phenomenon of ageing. It is exposed to the destructive influence of external factors and its ageing is faster than that of the other parts of human body. The thesis begins with a survey of literature on ageing and cosmetic chemistry. The structure of skin. The second chapter of the thesis concerns a special group of antioxidants that is carotenoids. The methods for in vivo investigation of cosmetic formulations (tests on probands), for evaluation of stability of cosmetic formulations and determination of the composition of cosmetic formulations are described along with the methods for evaluation of bioavailability with the use of stripping and kinetics of active ingredient release from cosmetic formulations. The aim of the experimental part was to design and synthesise cosmetic formulations of antioxidating effect based on carotenoids as the active ingredients. Within the doctoral dissertation a new cosmetic formulation with beta carotenoid as an antioxidant was designed, obtained and tested in vivo on a group of probands. The application tests confirmed improvement in skin moisturising, elasticity and oiling of the skin of the probands. The cosmetic product designed and proposed was shown to improve the general condition of the skin. The study of beta-carotenoid bioavailability by the method of stripping proved that this carotenoid penetrates to the upper layer of epidermis, stratum corneum. The results contribute to development of cosmetic chemistry, a new interdisciplinary branch of research combining chemistry, analytical chemistry and biotechnology. The results of the experiment have brought new information needed for design and characterisation of cosmetic products containing carotenoids.
Studying the effects of cosmetic forms on the bioavailability of carotenoids selected
Wydział Chemii
Keywords: karotenoidy; carotenoids; biodostępność; bioavailability; badania in vivo; in vivo studies